Geven en Ontvangen

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 13:59

Door onze christelijke cultuur zijn we gewend dat het zaliger is te geven dan te ontvangen maar kun je wel geven en zelf niet ontvangen ?

 

Tekort of overvloed
In Italië hebben ze een experiment gedaan waarbij je gratis een knuffel kon ontvangen op straat. Wat gebeurt er in onze hoofden als je ziet dat er iets gratis te krijgen valt ?

In sommige gevallen als het om materialistische producten gaat staan mensen al gauw in rijen te wachten in de supermarkt om de koopjes binnen te halen. Waarom zijn we zo terughoudend als het om het delen van intimiteit gaat ?

Kijk maar naar het filmpje en of je het echt kunt ontvangen wat er gebeurt;

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hN8CKwdosjE

 

Angst voor intimiteit, het lichaam en vrouwelijkheid
Waarom zijn we bang voor liefde, is het kopen van voedsel niet een compensatie voor het vinden van troost en warmte waar we diep van binnen allemaal behoefte aan hebben ?

Vanuit de geschiedenis was Eva degene die verantwoordelijk gehouden werd voor de verstoting uit het Paradijs. Moeten we nu nog steeds boeten door het lichaam en de liefde te verstoten die niet controleerbaar zijn en de ratio ondermijnen zoals ons werd voorgespiegeld ? Het lichaam werd als gevaarlijk beschouwd.
Beschouwd als beestachtig instinctief, vol van lusten en verlangens werd het gauw onderdrukt door de kerk en later ook de staat. Het lichaam stond symbool voor schuld, aan Eva die schuldig werd bevonden, doordat zij Adam in de verleiding had gebracht. Het vrouwelijke werd gezien als iets wat onvoorspelbaar was en eigenlijk te krachtig om tegenin te gaan. Ons potentieel werd ingekapseld in regels en orde en een systeem.

 

Het lichaam en aanraking en beleving
Aanraking is heling. Het maakt dat we voelen wat er is, pijn, angst en ook warmte en liefde en aandacht die we onszelf vaak niet geven; we worden geraakt. Door hard te werken, te presteren en mee te doen met de normen en waarden van het gros van de maatschappij, proberen we alsnog de liefdevolle en paradijselijke waardering te ontvangen die we ooit in ons leven hebben moeten ontberen.

Het is een eindeloze run die nooit de vervulling brengt die je verlangt; de vervulling komt van buiten en niet van binnen en zal dus altijd onderhevig zijn aan waarden van buitenaf en niet van binnenuit. Dit maakt dat je het gemis altijd blijft voelen.

Heling

Door aanraking kom je in contact via het lichaam van de ander met jezelf.

Je gaat de grenzen juist scherper voelen tussen jezelf en de ander. Als je de ander in liefde toelaat en de aanraking je eigen liefdes stroom weer kan raken, zullen deze grenzen juist weer vervagen. De liefde krijgt meer ruimte en kan gaan stromen in jezelf en ook naar de ander toe; van binnenuit naar buiten.

 

Als je zelf heling vindt in acceptatie van alles wat er is en hier aandacht voor blijft hebben zal de stroom een nooit aflaatbare stroom worden. Geven en ontvangen zullen elkaar afwisselen en je in beweging houden en dragen als dag en nacht en zomer en winter. Toe aan meer heling en aandacht voor jezelf ? Toe aan het openen van je onderdrukte potentieel ?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.